Winter, terug van weg geweest

De winter kwam eerder vroeg. De rivier was bijna dicht toen de sneeuw al kwam, we dienden al vroeg met de sneeuwschoppen in de weer te komen. Op de grindwegen lag er een mooie laag sneeuw waarop het zacht lopen was voor de honden. De bomen en de heuvels langs de kant van de weg figureerden in een kerstkaartlandschap. We zouden een filmpje en een paar fotootjes maken om het thuisfront wat jaloers te maken.  Enige menselijke kleine kantjes zijn ons niet helemaal vreemd.

Het heeft niet mogen zijn: de temperaturen stegen tot wel boven het vriespunt. Het ijs op de rivier ontdooide, de grindwegen veranderden in troosteloze wegen met hier een daar een verraderlijke ijsplek, de bomen stonden er weer novembergrijs bij.

Sedert vandaag kunnen we weer genieten van negative temperaturen, er ligt een fijn laagje suikersneeuw en de rivier is weer langzaam aan het dichtgroeien. De weerberichten voorspellen de terugkeer van de winter. We zullen weer kunnen genieten van prachtige zonsopgangen en zonsondergangen en misschien wel, als we heel veel geluk hebben, een paar keer van het noorderlicht.

De dagen worden korter: het schemert ´s morgens rond 8 uur en ´s avonds rond 15u45 is het alweer duister. Tegen de winterzonnewende zullen de dagen nog minstens 2 uur korter zijn. Tijdens de kortste dagen krijgen we 4 uur zonlicht maar daar staat tegenover dat we verwend worden met de prachtigste lichtschakeringen van het hele jaar. Ook in het duister kunnen diegenen die het willen, kleurschakeringen zien.

Elke morgen, tijdens het ontbijt, genieten we van “onze” 4 eekhoorns die wild heen en weer rennen, de kudde hertjes die behoedzaam rondkijkend vanuit het bos naar boven komen naar hun geïmproviseerde voederplaats, het aan- en afvliegen van de verschillende soorten vogels. Na het ontbijt gaan we naar beneden, naar “onze” rivier van waar we de zon boven de heuvels zien opkomen. Achter ons beginnen de honden hun oeroude lied dat diep in hun genen verborgen zit, te zingen…  ( filmpje, niet onze Malamutes )

 

 

8 Reacties op “Winter, terug van weg geweest

 1. Prachtige foto s
  Genieten maar,nog even wachten en het wordt weer ever snow.
  Grtjes Annemie

  Verzonden vanaf mijn Samsung Galaxy-smartphone.

 2. Lieve John Dat was weer een fijn verhaal met een zeer apart filmpje ,prachtig en zeer door dringend .Het zal nu wel door winteren bij jullie , hier is het grijs nat , en koud ,maar ik ga toch elkedag een rondje om het huis , want anders kom ik niet meer buiten Nee dat is niet helemaal waar ik ga ook met de golfkar op bezoek , maar ja dan stap je voor de deur in en uit en merk je niet eens wat voor weer het is .verder gaat het nog goed met mij ,en geniet van elke dag ,en het gaat ook goed met Marjan en de jongens ,dus ik ben een blij en tevreden mens , liefs en dikke kus ook voor Riet. Ans

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

  • Lieve Ans,
   Ik denk ook dat het goed is om zo veel en zo lang als mogelijk is buiten te zijn zelfs al is het nat en koud. Zoals men hier zegt: er is geen slecht weer alleen maar slechte kleren…
   Leuk dat je zoveel hebt aan Marjan en de jongens, het brengt toch wat leven in de keet…
   Knuf John en Riet

 3. Weer een mooi verhaal, zoals altijd en met de nodige mooie foto’s.
  We naderen nu snel het einde van het jaar en er ligt een nieuw in het verschiet. Hou jullie maar taai!
  Groeten, Liliane & Noël

  • Vanmorgen in de ijzige kou op de rivier een snerpende fijne wind getrotseerd om van een zonsopgang te genieten. We hadden door het venster kunnen kijken maar dan mis je de essentie: de kracht van de natuur…

Anrwoord

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.