Ohredahke

Er zijn in Zweden 51 zogenaamde Samendorpen (Samebyar) en in een ervan wonen wij: Ohredahke.

Het begrip dorp in het woord “Samendorp” is niet het zelfde als wat wij onder dorp verstaan.  Een Samendorp is enerzijds een geografische eenheid en anderzijds een economische coöperatieve. Via de coöperatie kunnen de Samen die voornamelijk rendierhouders zijn, en consumenten zich verenigen en zo gezamenlijke doelen bereiken. Ohredahke is een dorp van de Bergsamen. Er zijn Bergsamen, Bossamen en Kustsamen. Bergsamen trekken in de zomer met hun kuddes rendieren naar de bergen in tegenstelling tot de Bossamen die niet naar de bergen trekken, zij waren oorspronkelijk jagers en vissers maar zijn stelselmatig overgeschakeld naar rendierhouders. Naar het schijnt staan de Bergsamen er financieel sterker voor dan de Bossamen.

Ohredahke is een van de 4 Samendorpen in de gemeente Strömsund. Drie van de vier liggen gedeeltelijk in onze gemeente. Ohredahke dat volledig op het grondgebied van de “Kommun” ligt, heeft een oppervlakte van iets meer dan 10 000 km2. De provincieoverheid van Jämtland heeft  het maximaal aantal rendieren dat mag gehouden worden bepaald op 3500.  De Samen spreken hier Zuid-Samisch hoewel er slechts nog ongeveer 500 mensen het vloeiend spreken. Het Noord-Samisch is de grootste taalgroep met ongeveer 15000 sprekers terwijl het Tersamisch maar twee sprekers meer telde in 2010 en hoogstwaarschijnlijk bijna uitgestorven is.

De eenzame motard heeft twee  nachten bij ons overnacht, op kerstavond en op kerstdag. Hij rijdt met zijn bromfietsje van 50cc van mens tot mens tot hij vanuit België de Noordkaap bereikt heeft en keert dan huiswaarts terug. Hij heeft er 4 maanden voor uitgetrokken. Het is gelukkig voor hem, dit jaar een zachte winter. Soms slaapt hij bij andere motorliefhebbers maar even vaak ergens onderweg in zijn tent of in een schuilhut. Op het moment dat ik deze bijdrage samenstel is hij nog een goede 450 km van de Noordkaap, bijna aan zijn doel maar nog niet helemaal. Naar hij ons vertelt heeft moet je de laatste 13 km naar de Noordkaap onder begeleiding afleggen en wordt de weg maar twee keer per dag opengesteld voor het verkeer.

De aarde is ruwweg 4,5 miljard oud, de eerste mens verscheen ongeveer 2 miljoen jaar geleden, het oudste geschrift is ongeveer 5500 jaar oud. Zeer intelligente mensen hebben bepaalt dat wij heden in het jaar 2019 leven, althans volgens de westerse telling. Gelukkig is de hype alweer voorbij en kunnen we overgaan tot de orde van de dag…

 

Een Reactie op “Ohredahke

  1. Bedankt voor uitleg, blij dat je weer regelmatig blogt .
    Wij leven dan een stukje mee in Zweden.
    Groetjes Annemie…. nog geen sneeuw gezien hier alleen wel opgezette rendieren van de kerstman in een koopcentrum… nou ja … ze konden zelfs praten.

Anrwoord

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.