all’s not well in the state of Sweden…

In het huisje in het bos aan de rivier ergens in Norrland, aan de zuidgrens van Lapland, leven wij ver weg van de mensen. De gebeurtenissen van de buitenwereld gaan grotendeels aan ons voorbij, ons leven draait om ons, om het bos, om de rivier, de sneeuw en de honden. Wij zijn gelukkig op deze manier, bijna verlaten van god en klein Pierke. Toch niet helemaal verlaten: het geroezemoes van de buitenwereld dringt, zo nu en dan, tot ons door. We weten van de opstand in Irak, de val van Mossoel en Raqqa, de strapatsen van Trump die zichzelf een genie vindt en we horen ook van de kleine politiek van een landje aan de kust van de Noordzee.

Zo hebben we ook van klein Pierke vernomen dat er wat schort in het paradijs dat Zweden heet. Zweden dat al bijna 200 jaar geen oorlog meer gevoerd heeft, besliste afgelopen maart 2017 om de dienstplicht die in 2010 afgeschaft werd, weer in te voeren als gevolg van de toenemende dreiging van Rusland in de Baltische regio. Vanaf  1 januari 2018 zullen 100 000 jongens en meisjes een bericht krijgen over wat de dienstplicht inhoudt. Ongeveer 4 000 van hen zullen effectief worden opgeroepen (https://www.trouw.nl/home/zweden-voert-vanwege-russische-dreiging-de-dienstplicht-weer-in~ac4bb5bc/  )
Het hoofd van de veiligheidsdienst verklaarde dat er een ernstige dreiging uitgaat van Rusland na de bezetting van de Krim en de grootscheepse militaire oefening aan de grens van de Baltische staten. Op het strategisch gelegen eiland Gotland in de Baltische zee worden er, sedert september 2016, weer militairen gelegerd. Zweden is geen lid van de Navo maar zoekt toenadering tot de alliantie. (http://www.independent.co.uk/news/world/europe/swedish-intelligence-agency-russia-real-security-threat-sakerhetspolisen-sapo-a7633651.html  ) Verder neemt de Zweedse regering stappen om over het hele land, honderden schuilkelders gebruiksklaar te maken voor het geval dat er een

Schuilkelder

nucleaire en/of chemische aanval zou komen. Alle schuilkelders over het hele land en vooral op Gotland zouden in kaart moeten zijn gebracht tegen het einde van vorige maand, december 2017. Er werden tijdens de Koude Oorlog ongeveer 65 000 schuilkelders gebouwd. (http://www.independent.co.uk/news/world/europe/sweden-nuclear-bunkers-russia-attack-nato-baltic-ukraine-norway-a7642686.html  )

Putin heeft verschillende malen gewaarschuwd dat indien Zweden lid zou worden van de Navo, hij dat als een bijzondere zware bedreiging zou zien tegenover Rusland. Putin voegde er aan toe dat hij niet zou tolereren dat de Navo dichtbij de grens van Rusland zou komen en dat hij stappen overweegt om deze dreiging te “elimineren”, zonder er aan toe te voegen welke die stappen zouden zijn maar dat een militaire interventie uitgesloten is. Er dient aan toegevoegd dat voorlopig alleen Montenegro kandidaat-lid is om de Nato te vervoegen en niet Zweden noch Finland. Er is een overeenkomst dat Zweden en Finland samen de Navo zouden vervoegen of geen enkel van de twee landen. ( https://www.express.co.uk/news/politics/813166/NATO-Russian-president-Vladimir-Putin-chilling-threat-Sweden-join-alliance  ) Ondertussen heeft Zweden, voor het eerst in 20 jaar, grootscheepse militaire oefening gehouden in september jongstleden, samen met een aantal Navo-landen.

In de afgelopen jaren zijn er verschillende incidenten geweest betreffende schendingen van de territoriale wateren of het territoriale luchtruim door de vroegere USSR en het huidige Rusland. Het ging om duikboten, vliegtuigen, gevechtsvliegtuigen, marineschepen tot zelfs een gesimuleerde nucleaire aanval op Zweeds grondgebied. Er zou ook sprake zijn van cyberaanvallen waarbij zelfs een aantal luchthavens het slachtoffer van was. (http://www.libera.fi/blogi/russias-escalation-of-hostile-actions-against-sweden-and-finland/   )

De vraag die bij dit alles kan gesteld worden is of Rusland het zou aandurven om een land te bezetten dat nooit deel heeft uitgemaakt van de het oude communistische blok. Ik heb de indruk dat Europa en de Navo de situatie in Georgië en de Krim niet hoog op hun prioriteitenlijst hebben staan maar dat hun houding tegenover de Baltische staten en Polen, om maar een paar voorbeelden te noemen, veel positiever zijn. Volgens een bron in Moskou zou de uitbreiding van de Europese unie geen bedreiging zijn voor Rusland maar wel de Navo dichter bij de grens van Rusland militairen zou stationeren, te meer daar het oude Warschau-pact in elkaar is gestort na de ineenstorting van het communistische blok.

Ondertussen genieten wij van al het moois dat er rondom ons is. De winter is tot nu toe niet al te koud: min 15 is het koudste dat we al gehad hebben maar we hebben pakken en pakken sneeuw over ons gekregen. Op het dak ligt er een 60 cm dikke sneeuwlaag die we vandaag gedeeltelijk hebben verwijderd in afwachting van meer sneeuw volgende week…

 

 

Anrwoord

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.