Oorlog – Moeder gaat op stap

Om 07.30 u deze morgen, 4 augustus, is het Duitse leger bij Gemmenish in de nabijheid van Luik, België binnengevallen.

Op 2 augustus om 19u00 had het Duitse Keizerrijk een ultimatum aan België overgemaakt waarin werd meegedeeld dat Frankrijk Duitsland zou aanvallen via België en dat België niet in staat zou zijn deze aanval af te weren. Duitsland verzocht toestemming om door België heen te trekken om Frankrijk tegen te houden, Het ultimatum werd op 3 augustus door de Belgische regering verworpen. Op 4 augustus viel het Duitse leger, zonder formele oorlogsverklaring, België binnen op weg naar Frankrijk voor wat men dacht een snelle oorlog te zijn : tegen Kerstmis zou men wel weer thuis zijn…

Drie maanden later liep de opmars van de Duitsers dood  aan de IJzer en in Noord-Frankrijk. Men was wel tegen Kerstmis thuis : 4 jaar en een uitgemoorde generatie later was de eerste industriële oorlog over en werd de kiem gelegd voor een volgende oorlog.

—————

De afgelopen dagen is Tom met zijn kinderen bij ons komen logeren. Tom en Frida, zijn vrouw, wonen elk jaar een folk- en wereldmuziekfestival bij ongeveer een uur rijden van bij ons. Tom bleef met de kinderen bij ons en Frida bleef de hele tijd op de festivalweide. Op vrijdag is Riet met Tom en de kinderen meegegaan naar het festival. Ze voelde zich weer een jong meisje. Een jonge oma met zoon en kleinkinderen, wat is er mooier om te zien. Riet verheugde zich op een dag met haar “gasten” en ze heeft er van genoten : muziek, mooi weer, leuke gesprekken. Het Urkultfestival, het festival van de oercultuur, de wereldmuziek dus, is een kleinschalig festival dat midden in de natuur wordt gehouden tussen de watervallen en de bergen in een soort natuurlijk atrium die je van bovenaf betreedt.

Kleinschalig betekent ongeveer 7000 mensen maximum op 2 dagen. Als je 55€ ingang moet betalen per dag voor onbekende muziek van onbekende groepen en je betaalt 8,5€ voor een biertje dan word je snel kleinschalig. Aan de andere kant kost een dagticket voor Pukkelpop wel 85€. Dat zijn mijns inziens dure tickets voor jongeren. Neemt niet weg dat Riet een hele mooie dag heeft gehad en blij en gelukkig weer thuis kwam. Dat is zijn geld dubbel en dik waard. Riet vertelde honderduit, en dat wil wat zeggen als je Riet kent…

Ik ben niet meegegaan, ik ben in de plaats met onze vriend gaan wandelen. Het is al een hele tijd mijn doel om een van de mooiste wandelingen P1230027hier in de streek af te werken : Djuptjärnstigen ofwel “het pad van het diepe meer” een wandeling van 13 km, enkele richting. Het nadeel van de wandelpaden hier is dat de meeste in enkele richting lopen, je kunt dus bijna nooit aan je vertrekpunt terugkeren tenzij je het zelfde wandelpad terug loopt, in dit geval wandel je dus 26 km. Ik dacht om het even af te werken in een uur of 6, maximaal in 7 uur. Het pad is behoorlijk goed bewegwijzerd tot je na een dikke 2P1230012 uur stappen op een kruispunt van twee wandelpaden komt waar een pijl in beide richtingen de weg aanduidt. alleen is het zo dat geen enkele van de pijlen een indicatie geeft welke kant je op moet om het juiste pad te volgen. De wandelkaart geeft ook geen uitsluitsel dus kies je maar een richting en zoals altijd kies je de verkeerde richting : na 20 minuten stappen kom je op een weg terecht waarna blijkt dat je inderdaad de verkeerde richting hebt genomen. Rechtsomkeer dus en na 40 minuten sta je weer op het kruispunt.

P1230031Ik heb wel een hele eigenaardig site ontdekt, het deed mij denken aan de set van een film over satanisten. Er zijn in het bos allerlei eigenaardige houten constructies gebouwd, 1 van de constructies deed mij  denken aan een dode persoon, een andere constructie leek op kop van een geitenbok, er was een pentagram gebouwd en rond verscheidene boomstammen leek het alsof er brandstapels opgericht werden. Heel bizar.

 

 

P1230033

P1230035

 

 

 

 

P1230039

 

Na het kruispunt heb ik nog wat verder gewandeld maar omdat ik zag dat de wolken begonnen samen te komen besloot ik rechtsomkeer te maken en terug te keren in de hoop om droog, althans niet al te nat, weer bij de auto te zijn. In het bos begon het te rommelen en ik zag hier en daar, in de verte, een paar bliksemschichten. Ik hoopte dat het onweer niet dichter zou komen voor ik het bos uit was. Net toen ik van onder de bomen kwam viel de regen met bakken uit de hemel. Copain, die de hele tijd voor en achter en opzij heeft gerend, liep, letterlijk, als een verzopen hond naast mij. We waren beiden nat tot op ons vel. Ook dat hoort bij een wandeling, je komt thuis, je droogt je hond af, je neent een douche en je bakt heerlijk brood tegen je geliefde thuis komt. Zalig, toch ?

We gaan onze laatste week in, volgende week woensdag vertrekken we naar Tom. Riet gaat er een dag of twee, drie met de kinderen erop uit naar een berenpark in Orsa. Ik trek met Copain een paar rond en ontmoet Riet weer op 17 augustus. We zijn weer in Vlaanderen ergens tussen 20 en 22 augustus. Om dan weer te vertrekken om een winter door te brengen in de streek Ångermanland in de provincie Jämtland.

En de cirkel is rond…

P1230043 P1230040 P1230030 P1230041

 

tot in oktober, misschien

see you later, alligator

 

Anrwoord

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.